Automatiser Windows 7 image udrulningen med PXE boot, WDS og MDT 2010

Forsiden > Microsoft Deployment Toolkit case > MDT Windows deployment

Opdateret: 1. januar 2018

Det er blevet tid til tyvende del af min deployment case serie, hvor jeg vil vise hvordan vi med PXE boot og WDS (Windows Deployment Services) kan nøjes med at trykke på en enkelt taste når vi skal udrulle et operativsystem på en computer i netværket (faktisk er det to taster, vi skal jo også lige tænde computeren).

Indtil nu har vi skabt en løsning, hvor vi skal rundt til hver enkelt computer i netværket og boote den enkelte computer op fra en CD-rom brændt med vores litetouch_x86.iso fil. Vi opnår fra boot cd’en forbindelse til vores deployment share og efterfølgende udrulles vores tilpassede image inklusiv en lang række applikationer.

Det ville være langt nemmere hvis den enkelte computer kunne boote op over netværket, hente vores litetouch_x86 boot image ned over netværket til den enkelte computer, boote computeren op på dette litetouch boot image og udrulle vores tilpassede image.

Lad os straks komme i gang med at implementere denne funktionalitet.

PXE boot

PXE boot (Pre-boot Execution Environment) er en teknologi der gør det muligt for en computer at boote op over netværket og installerer et operativsystem.

Når en computer booter op og vi med et tryk på F9, F11 eller F12 (afhænger af computerproducenten), aktiverer bootmenuen og vælger at der skal bootes via LAN (PXE-Boot), så begynder computeren at sende en pakke ud på netværket for at undersøge om der er en DHCP server tilstede.

Pakken indeholder, udover forespørgslen til DHCP serveren, også oplysninger der fortæller at det er en PXE klient der har sendt forespøgelsen.

DHCP serveren vil modtage forespørgelsen fra computeren der er i gang med at foretage PXE-boot og sender et svar tilbage, hvor den tilbyder computeren en IP-adresse.

Computeren accepterer tilbuddet og sender en anmodning til DHCP serveren om at få tildelt en IP-adresse til computeren og adressen på PXE-boot serveren.

DHCP serveren accepterer og tildeler computeren en IP-adresse.

Computeren sender igen en pakke afsted ud på netværket og søger denne gang efter PXE-Boot serveren.

WDS (Windows Deployment Service) svarer og sender en pakke retur til computeren. Pakken indeholder informationer om boot filen (Det der svarer til den iso fil vi normalt booter vores computer op fra når vi ønsker at kontakte vores MDT server) og hvor den er placeret.

Computeren modtager disse oplysninger og går i gang med at henter boot filen ned ved hjælp af TFTP protokollen.

Herefter booter computeren op fra den netop dowloadede fil, får kontakt til vores Microsoft Deployment Toolkit server og påbegynder udrulningen eller andre opgaver vi har valgt.

PXE-boot er en indbygget hardware teknologi i alle moderne computere. Så med mindre computerne i dit netværk er +10 år, burde de understøtte boot over LAN og dermed kan min løsning implementeres.

Du skal logge ind for at se resten af indholdet.Venligst . Ikke medlem? Meld dig ind

Per Schulze af