Central software installation

Når skolen/virksomheden har indkøbt et nyt program, er det IT-afdelingens opgave, at få installeret programmet på alle arbejdsstationer.

Man kan enten vælge at gå fra computer til computer og installere programmet manuelt eller man kan gøre som jeg beskriver i artiklen, installere programmet på arbejdsstationer via Active Directory.

I Windows 2000 og Windows 2003 servere er der mulighed for at installere programmer på Windows 2000 og Windows XP klienter via Active Directory.

Installation sker via Windows installer v. 2.0, MSI pakker og gruppepolitikker.

Programmer installeres på computere ved hjælp af et installationsprogram, typisk med navnet setup.exe eller install.exe.

Disse installationsprogrammer bliver genereret ved hjælp af forskellige tredjepartsprodukter der hver især har deres egen standard. Microsoft har også udviklet et installationsprogram med navnet Windows Installer.

Fordelen ved Windows Installer er, at Windows Installer genererede installationspakker (MSI pakker) kan gøres tilgængelige på vores klienters computere via Active Directory.

Programmerne kan installeres automatisk på klienternes computere, installeres automatisk til en udvalgt gruppe af brugere eller blot gøres tilgængelig via Tilføj/Fjern programmer for en udvalgt gruppe af brugere på klient maskinerne.

Windows Installer installerede programmer har desuden mulighed for at reparere sig selv og fungerer generelt bedre i et flerbruger miljø.

MSI pakker er installationspakker der installeres ved hjælp af Windows Installer.

Vi kender dem fra Microsoft Office og andre MS applikationer.

På det sidste er flere og flere tredjeparts software producenter på samme måde begyndt at levere installationsprogrammerne til deres produkter som MSI pakker.

Hvis man har et undervisningsprogram eller andet software der ikke er leveret som en Windows Installer MSI pakke skal man dog ikke fortvivle.

Microsoft har i samarbejde med OnDemandSoftware leveret et gratis program (WinInstall LE) med Windows 2000 server og Windows 2003 server, der kan oprette MSI pakker af ældre installationsprogrammer.

Det vil sige at selv om man har et program, der blot består af en velkendt setup.exe eller install.exe fil, kan dette program også installeres via Active Directory.

Installationsprogrammet skal bare først omdannes til en MSI pakke.

Du skal bruge

  • WinInstall LE som kan hentes her.
  • Programmet stilles gratis til rådighed af www.ondemandsoftware.com.
  • En Windows 2000 eller Windows 2003 server.
  • Et fungerende Active Directory integreret domæne.
  • Arbejdsstationer med Windows 2000 eller Windows XP installeret.

Hvad viser du i denne screencast?

I denne screencast viser jeg hvordan man installerer WinInstall LE, opretter en MSI pakke ved hjælp af WinInstall LE og sidst men ikke mindst hvordan MSI pakken automatisk installeres på arbejdsstationerne ved hjælp af Active Directory.

Per Schulze har skrevet 378 artikler

Grundlægger og ejer af Serverguider.dk

Skriv et svar