Flyt filserver rollen fra Windows Server 2003 til Windows server 2008

Overførslen af filserver rollen fra Windows Server 2003 til Windows Server 2008, er en af de opgaver der kan virke mest uoverkommelig at gennemføre. Udover data der skal kopieres, er der også rettigheder på de enkelte filer og mapper der skal med over på den nye server. For slet ikke at tale om migrering af shares.

I denne screencast løfter jeg sløret for, hvordan man let og enkelt kan migrere data, NTFS rettigheder og shares fra Windows Server 2003 til Windows Server 2008.

Få styr på dine data

Din vigtiste opgave i forbindelse med migrering af filserver rollen fra Windows Server 2003 til Windows Server 2008 er, at få styr på hvilke data fra Windows Server 2003 filserveren der skal flyttes over på Windows Server 2008 filserveren.

Jeg kommer i min screencast ind på hvordan du kan få listet oplysninger om delte mapper på Windows Server 2003, og efterfølgende bruge disse oplysninger til at kontrollere at alle de delte mapper der eksisterede på Windows Server 2003, er blevet overført korrekt til Windows Server 2008.

Rename

Når filserver rollen er overført, er det åbenlyst at den nye Windows Server 2008 filserver skal overtage den gamle Windows Server 2003 filservers computernavn. Årsagen er ganske enkel.

Tag for eksempel den delte mappe dokumenter$, der er overført fra Windows Server 2003 til Windows Server 2008.

På Windows Server 2003 var netværksstien til den delte mappe dokumenter$ 2003dc\dokumenter$.

På Windows Server 2008 er netværksstien til den delte mappe dokumenter$ 2008dc\dokumenter$.

Både i scripts og gruppepolitikker er netværksstien 2003dcdokumenter$ manuelt indtastet, og at påbegynde ændring af netværksstien manuelt i relevante GPO’er og scripts, kan blive en rodet affære, der nemt kan resultere i problemer, hvis man ikke får rettet netværksstien overalt i systemet.

Den gamle Windows Server 2003 filserver skal derfor omdøbes og den nye Windows Server 2008 skal overtage det oprindelige computernavn der var tildelt Windows Server 2003.

Inden vi omdøber filserveren skal øvrige roller fra Windows Server 2003 dog først være overført. Omdøbning af den gamle Windows Server 2003 skal altid først ske når alle roller er migreret til andre servere!

Er der ydeligere roller der skal overføres, efter at du har overført filserver rollen, er det meget vigtigt at understrege, at du på nuværede tidspunkt skal afholde dig fra at omdøbe Windows Server 2003.

Kommandoer jeg benytter undervejs

I min screencast skal du både afvikle kommandoer fra en kommandoprompt og fra en Windows Powershell konsol. Mange af disse kommandoer er for lange og komplekse til at kunne genskabe udfra det du ser i min screencast. Jeg har derfor listet de enkelte kommandoer jeg benytter undervejs nedenfor.

Opret deployment mappe:

cd %Windir%System32ServerMigrationToolsSmigDeploy.exe /package /architecture X86 /os WS03 /path c:migrate

Registrer Server Migration Tools på 2003 server:

.SmigDeply.exe

Exporter lokale brugere og grupper fra Windows Server 2003:

Export-SmigServerSetting -User All -Group -Path c:\2003brugeregrupper -Verbose

Importer lokale brugere og grupper til Windows Server 2008:

Import-SmigServerSetting -User All -Group -Path c:\2003brugeregrupper -Verbose

Gør klar til modtagelse af data på Windows Server 2008:

Receive-SmigServerData

Send data fra Windows Server 2003:

Send-SmigServerData -ComputerName 2008dc -SourcePath e:\brugerdata -DestinationPath f:\server2003brugerdata -Recurse -Include All -Force

FAQ

Q: Hvad nu hvis data ligger på et SAN?

A: Der er det nemmest at maske og unmaske dine LUN’s på kilde- og destinationsserveren. Og migrere share indstillingerne fra kilde til destinationsserveren.

Den metode jeg gennemgår i min screencast kan også benyttes med SAN, men det er klart langt nemmere at “flytte” den virtuelle disk (LUN) fra kilde serveren over på destinationsserveren. Især hvis der er tale om store mængder data.

Det ville jeg mægtigt gerne lave en screencast om, men jeg har ikke et SAN til rådighed.

Jeg må lige tjekke om jeg ikke kan lave en eller anden form for virtuelt SAN.

 

Per Schulze har skrevet 335 artikler

Grundlægger og ejer af Serverguider.dk

Skriv et svar