Folder redirection med gruppepolitikker

Via gruppepolitikker kan man omdirigere en række mapper der normalt er en del af brugernes profil.

Ideen bag er blandt andet, at man herefter centralt kan styre indholdet af disse omdirigerede mapper.

I denne artikel beskriver jeg hvordan Menuen Start, for en gruppe af brugere, omdirigeres til at pege på en bestemt mappe på serveren. Den pædagogiske idé bag dette tiltag beskrives naturligvis også.

Teknisk beskrivelse

Mapperne Application Data (Applikations Data), Desktop (Skrivebord), Start Menu (Menuen Start) og My Documents (Dokumenter) kan ved hjælp af en gruppepolitik under User Configuration -> Windows Settings -> Folder Redirection indstilles til at pege på en alternativ placering på f.eks. domain controlleren eller en filserver.

Normalt befinder disse mapper sig i brugerens profil, men de kan altså som nævnt indstilles til at blive flyttet til en ny lokation. Denne nye lokation behøver ikke deles med de øvrige brugere, den kan sagtens være unik for hver bruger.

Hvis man benytter roaming profiles er folder redirection (omdirigering af mapper) et must. Roaming profiler hentes jo ned på arbejdsstationen fra serveren når der logges på. 

Som standard indbefatter det dokument mappen, Menuen Start osv. Indholdet af dokument mappen bliver dog hurtig belastende at hente ned når brugerne logger på, hvorfor der kan gå flere minutter inden alle dokument mappens filer er overført til arbejdsstationen.

På samme måde bliver aflogning ligeså langsom, da filerne naturligvis skal føres tilbage til serveren når brugeren logger af arbejdsstationen.

Derfor er der via gruppepolitikker mulighed for at omdirigere mapper så de ikke længere er en del af brugernes profil, men i stedet blot ligger centralt placeret på domain controlleren eller en filserver.

Logon tiden vil på den måde reduceres markant og brugerne mærker som sådan ikke noget til ændringen.

Hvorfor omdirigere Menuen Start?

Argumentet for at omdirigere dokument mappen, gør sig ikke gældende for menuen start.

Der er dog idé i at omdirigere menuen start, ikke på grund af en forbedring af ydeevnen, men mere på grund af de pædagogiske fordele denne mulighed resulterer i.

Fra 1. til 10.

Eleverne i indskolingen benytter med garanti andre programmer end eleverne i overbygningen. “Lær vokalerne at kende” -programmet, har ingen interesse for eleverne i overbygningen og på samme måde er der sikkert programmer der bliver benyttet i overbygningen, som eleverne i indskolingen ikke har interesse i.

Vi kan med en omdirigering af menuen start altså sørge for at eleverne i indskolingen får en begrænset og mere overskuelig udgave af menuen start i forhold til eleverne i overbygningen.

Ydermere kan ikonerne i menuen start være svære at tolke for en elev i indskolingen, hvorfor alternative ikoner, der bedre illustrerer overfor eleven hvad programmet benyttes til, kunne være en overvejelse værd. 

Det kan nemlig være med til, at give eleverne mulighed for en mere selvstændig navigation i menuen start.

Alternative ikoner?

Microsoft Word illustreres som standard med dette ikon:

For elever i indskolingen er dette ikon ikke let at associere med “programmet vi kan skrive i”, derfor ville et alternativt ikon måske være nemmere for eleven i indskolingen at forstå.

F.eks. dette ikon:

Klik her for at afspille denne screencast

Per Schulze har skrevet 378 artikler

Grundlægger og ejer af Serverguider.dk

Skriv et svar