Internet e-mail, port 25 og mail fra Outlook Web Access på Exchange

Forsiden > Exchange 2003 > Port 25 og Exchange

Opdateret: 1. januar 2018

Som standard kan Exchange kun sende og modtage e-mail blandt domænets brugere.

Dvs. det er ikke muligt at sende e-mail til peter@skolekom.dk, bente@arla.dk eller modtage e-mail fra danni@jubii.dk, helle@dsb.dk osv.

I artiklen med tilhørende screencast beskriver jeg hvordan vi konfigurerer Exchange til også at understøtte Internet e-mail, så vi kan sende og modtage e-mail fra brugere uden for vores domæne.

Port 25

Næsten alle Internetudbydere har spærret for port 25. Port 25 er den port, Exchange benytter til at sende og modtage e-mail.

Derfor skal man have konfigureret Exchange til at benytte en smart-host til afsendelse af Internet e-mail (til modtagere uden for vores domæne), hvilket jeg beskriver i min screencast.

Derudover skal man have oprettet to MX-records. Den første skal pege på exchange-serverens IP-adresse og den anden på Internetudbyderens backup-MX Server.

MX-records

MX står for mail exchange og konfigureres af den udbyder der håndterer dit domæne.

I mit tilfælde har jeg for domænet lokalt.dk fået oprettet to MX-records:

lokalt.dk IN MX 15 212.10.180.4 < - IP-adressen på min Exchange server lokalt.dk IN MX 50 backup-mx.stofanet.dk <-Min Internetudbyders backup mailserver. Hvis din udbyder ikke stiller nogen backup-mx server til rådighed, kan det anbefales at kigge forbi gratisdns.dk Fordelen ved at benytte en MX Backup server er, udover den ovenfor nævnte nødvendighed pga. Internetudbydernes spærring af port 25, at hvis din egen mail-server går ned, lagres der et backup af alle mails på backup-mx serveren, og så snart din server kommer op igen, bliver de sendt til din mail-server. E-mail til lokalt.dk

I praksis betyder det at når nogen sender en e-mail til administrator@lokalt.dk ryger e-mailen til afsenderens mailserver.

Denne laver et DNS opslag og finder ud af at e-mailen skal sendes til 212.10.180.4

Port 25 er dog spærret hos 212.10.180.4 så afsenderens mailserver kan ikke afleverer e-mailen.

Den undersøger derfor om der i stedet er en backup mailserver den kan benytte til at levere e-mailen med.

Det er der. backup-mx.stofanet.dk.

Backup-mx.stofanet.dk sender nu e-mailen til 212.10.180.4.

Her spærres port 25 kommunikationen med 212.10.180.4 ikke, da det kun sker inden for i mit tilfælde Stofanet’s IP-adresseområde.

Udbydernes mx-backup servere

Nedenfor har jeg listet nogle af de største udbyderes backup-mx servere.

TDC:

backup-mx.post.tele.dk

Tele2:

mail-relay.tele2adsl.dk

Stofanet:

Backup-mx.stofanet.dk

Cybercity:

mailgate.cybercity.dk

I denne screencast viser jeg hvordan vi konfigurere brugen af Internet e-mail samt smart-host og hvordan domænets brugere med Outlook Web Access kan sende og hente e-mail.

Du skal logge ind for at se resten af indholdet.Venligst . Ikke medlem? Meld dig ind

Per Schulze af