Konfiguration af Domain Name System – DNS

DNS er et kritisk område i forbindelse med Windows servere.

De fleste problemer med domain controller, kan tilskrives en mangelfuld DNS opsætning.

I fjerde del viser jeg hvordan DNS konfigureres.

Hvad er DNS?DNS er en forkortelse for Domain Name System og kan oversætte komplekse IP-adresser til et navn der er til at forstå. Alle computerne i et domæne har en IP-adresse. Med DNS kan disse IP-adresser oversættes til et mere sigende navn, så det er lettere at kende forskel på de enkelte computere.

En kompleks IP-adresse (192.168.0.5) kan altså med DNS, indstilles til at pege på computeren med navnet jupiter. Herefter kan vi finde computeren på netværket via navnet jupiter i stedet for den komplekse IP-adresse. Active Directory er tæt knyttet sammen med DNS systemet.

Hvad er forewarders?

I min screencast beskriver jeg blandt andet hvordan forewarders konfigureres. Men hvad benytter DNS serveren egentlig forewards til?

Vores domain controller skal søge for at oversætte komplekse IP-adresser til navne der er til at forstå og omvendt. Dog skal DNS serveren kun sørge for denne oversættelse inden for domænet.

Ved at konfigurere forewarders, fortæller vi DNS serveren, at hvis der spørges efter et navn der ikke er en del af det domæne DNS serveren bestyrer, skal anmodningen om oversættelse af navnet til en IP-adresse eller for den sags skyld, oversættelsen af en IP-adresse til et navn, ske ved hjælp af en af de forewarders vi har angivet i forbindelse med konfigurationen af vores DNS server. Forewarders er med andre ord også DNS servere. Typisk er det Internetudbyderens DNS servere.

Klik her for at afspille denne screencast

Per Schulze har skrevet 378 artikler

Grundlægger og ejer af Serverguider.dk

Skriv et svar