Udskriv trådløst med airprint fra iPad til skolens Windows printserver

Opdatering – iOS 5 løsning tilføjet!

Jeg har tilføjet en screencast nederst på siden der gennemgår hvordan iOS 5 understøttelse implementeres.

Flere og flere elever medbringer iOS enheder på skolen. Både iPad og iPhone har gjort sit indtog i skolen og dermed også skabt en række udfordringer for den IT-ansvarlige.

Der findes et hav af produktivitetsprodukter til iOS enhederne. Alt fra et komplet lydstudie til tekstbehandlingssoftware.

Og netop i tekstbehandlingssoftwaren og i andre programmer på iOS enhederne, opstår der et naturligt behov for at kunne printe det færdige arbejde ud, når det skal afleveres til læreren eller eleven.

Der er indbygget mulighed for at udskrive fra iPad, iPodTouch og iPhone. Trådløst kan for eksempel et dokument udskrives direkte til en printer der understøtter Apples AirPrint teknologi. I skrivende stund er udbuddet af printere det understøtter denne teknologi dog begrænset, og det er næppe en holdbar løsning at investere penge i nye printere til skolen for at understøtte Airprint og dermed print fra iOS enheder.

Så hvordan bærer man sig så ad med at give eleverne og lærerne for den sags skyld, mulighed for at udskrive deres dokumenter, billeder, kort med mere fra deres iOS enheder?

Airprint understøttelse på Windows printserver

Med fem – ti minutters koncentreret indsats, kan en fungerende printserver med enten Windows Server 2003, Windows Server 2008 (32 eller 64 bit udgaven), konfigureres til at understøtte AirPrint teknologien og dermed give elever og lærere mulighed for, direkte fra deres iPad eller iPhone, at udskrive trådløst til alle de printere der er installeret på Windows printserveren.

Du skal hente Airprint og Bonjour printer service til Windows ned på din printserver.

I min screencast gennemgår jeg hvordan softwaren konfigureres til at køre som en tjeneste, viser hvilke firewall tilpasninger der skal foretages og sidst men ikke mindst, hvilke ændringer i logon rettighederne på printserveren der er nødvendige for at alle brugere kan udskrive uden problemer.

I min screencast benytter jeg nedenstående kommando for at få Airprint til at køre som en tjeneste på printserveren.

Bemærk at den ene udgave af kommandoen er til 32 bit udgaven af Windows Server og den anden til 64 bit udgaven af Windows Server.

Windows Server 32 bit:

sc.exe create AirPrint binPath= "%ProgramFiles%AirPrintairprint.exe -s" depend= "Bonjour Service" start= auto

Windows Server 64 bit:

sc.exe create AirPrint binPath= "%ProgramFiles% (x86)AirPrintairprint.exe -s" depend= "Bonjour Service" start= auto

Logon local en sikkerhedsrisiko?

I min screencast giver jeg sikkerhedsgruppen “Air” logon local rettighed. Det er naturligvis et indgreb i printserverens sikkerhed, men det er i mine øjne den løsning der er sikrest i forhold til alternativet.

AirPrint tjenesten fungerer kun med lokale brugere. Derfor er vi nødt til at give brugerne logon locally rettigheder.

Alternativet er at gøre brugerne til medlem af sikkerhedsgruppen “Print Operators”, men det betyder at brugerne vil kunne slette printere fra vores printserver og det er i mine øjne en langt større sikkerhedsrisiko. Selvom brugerne får logon local rettighed, har brugerne ingen administrative rettigheder på serveren. Og hvem har i øvrigt printserveren stående frit fremme?

Så hvis printserveren ellers er opdateret med de nyeste sikkerhedsopdateringer og elever og lærere ikke har fysisk adgang til serveren, er logon locally rettighedsløsningen det bedste valg.

iOS 5 og AirPrint til Windows Printserver løsning

Med iOS 5 holdt ovenstående løsning op med at fungere. Det er dog lykkedes mig at strikke en ny løsning sammen der også understøttes af iOS 5.

Jeg gennemgår trin for trin proceduren i min screencast nedenfor.

I min screencast benytter jeg nedenstående kommando for at få Airprint til at køre som en tjeneste på printserveren.

Bemærk at den ene udgave af kommandoen er til 32 bit udgaven af Windows Server og den anden til 64 bit udgaven af Windows Server. Bemærk ligeledes at kommandoen er forskellig fra den oprindelige kommando der fungerede med iOS 4.

Windows Server 32 bit:

sc.exe create AirPrint binPath= "%ProgramFiles%\AirPrintairprint.exe -R _ipp._tcp,_universal -s" depend= "Bonjour Service" start= auto

Windows Server 64 bit:

sc.exe create AirPrint binPath= "%ProgramFiles% (x86)\AirPrintairprint.exe -R _ipp._tcp,_universal -s" depend= "Bonjour Service" start= auto

Hvis du havde implementeret min oprindelige løsning der fungerede med iOS 4, skal du stoppe den oprindelige Airprint tjeneste og efterfølgende slette den med kommandoen:

sc.exe delete AirPrint, inden du tilføjer den nye AirPrint tjeneste.

iOS 4

 

iOS 5

 

Per Schulze har skrevet 333 artikler

Grundlægger og ejer af Serverguider.dk

Skriv et svar